Search
Close this search box.

Službene stranice Općine Krapinske Toplice

Isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata (tzv. Energetski dodatak)

Općina Krapinske Toplice obavještava sve umirovljenike da je Vlada RH, na sjednici održanoj 09. ožujka 2022., donijela Odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata (NN 31/22).

Navedenom Odlukom uređuje se isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, zatečenim u isplati mirovine za mjesec ožujak 2022. i to:

  • korisnicima mirovine ostvarene u RH, ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u Republici Hrvatskoj za mjesec ožujak 2022. ne prelazi iznos od 4.000,00 kuna i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja
  • korisnicima mirovine kojima se uz mirovinu ostvarenu u Republici Hrvatskoj isplaćuje i mirovina iz inozemstva (države s kojima RH ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju i države u kojima se primjenjuju uredbe EU o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti), ako im ukupno mirovinsko primanje ostvareno u RH i u inozemstvu ne prelazi iznos od 4.000,00 kn
  • korisnicima mirovine ostvarene u RH, koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu.

Iznos jednokratnog novčanog dodatka ovisi o visini mirovine. Tako će korisnici koji imaju mirovinu do 1.500,00 kn dobiti jednokratno novčano primanje u iznosu od 1.200,00 kn, oni s mirovinom od 1.500,01 do 2.000,00 kn mirovine 900,00 kn, s mirovinom od 2.000,01 do 3.000,00 kn 600 kn, a oni s mirovinom od 3.000,01 do 4.000,00 kn dobit će 400,00 kn.

Korisnici mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva trebaju do 30. lipnja 2022. dostaviti HZMO-u dokaz o iznosu mirovine za ožujak 2022. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja.

Dokaz može biti:

  • potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2022.
  • potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2022. u neto iznosu.

Dokaz o iznosu mirovine za ožujak 2022. korisnici mogu dostaviti putem online obrasca, odnosno poštom ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta uz Tiskanicu za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica se može preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a, u područnim ustrojstvenim jedinicama HZMO-a ili kupiti u prodavaonicama Narodnih novina kao i u prilogu ove objave.

Korisnici mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu trebaju do 30. lipnja 2022. na online obrascu ili Tiskanici za dostavu podataka o visini inozemne mirovine označiti polje – izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu te tiskanicu potpisati i dostaviti u HZMO-u.

Korisnicima hrvatske mirovine jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u svibnju 2022. godine, a korisnicima hrvatske i inozemne mirovine te korisnicima hrvatske mirovine, koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u srpnju 2022. godine.

Preuzmi:

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće. Odabirom opcije PRIHVATI I ZATVORI slažete se s uporabom kolačića. Više o njihovoj uporabi saznajte u našoj Politici kolačića.