Službene stranice Općine Krapinske Toplice

Obavijest

Obavijest za vlasnike

katastarskih čestica na brijegu Zašat kod kapele sv. Marije Magdalene

Poštovani vlasnici katastarskih čestica u blizini kapele sv. Marije Magdalene, na području između kapele sv. Magdalene i mauzoleja Jakoba Badla te na zapadnim i južnim vršnim padinama brijega Zašat nalaze se ostaci arheološkog nalazišta. Radi se o ostacima visinskog prapovijesnog naselja utvrđenog bedemom, čija se starost procjenjuje na oko 1000.-800. g. pr. Kr. (kasno brončano doba). Budući da se ostaci arheološkog nalazišta nalaze u zemlji ispod Vaših vinograda, klijeti i vikendica, molimo Vas da prilikom zemljanih radova ubuduće obratite pozornost na moguće arheološke nalaze. Dosad je na području ovog arheološkog nalazišta prikupljena veća količina fragmenata keramičkog posuđa izrađenog rukom, komadi kućnog lijepa (dijelovi nadzemnih kuća, peći itd.), dio utega za tkalački stan/podmetača za posuđe te kameni artefakt – motika. Osim navedenih tipova nalaza, još su mogući pojedinačni nalazi bronce ili brončanih predmeta, obično prekriveni patinom zelene boje.

Ukoliko na svojim parcelama pronađete bilo kakav predmet za kojeg sumnjate da bi se moglo raditi o arheološkom nalazu, ljubazno Vas molimo da ga sačuvate te o svom pronalasku odmah obavijestite zaposlenike Općine Krapinske Toplice.

Riječ o dosad jedinom otkrivenom arheološkom nalazištu na području općine Krapinske Toplice, stoga nam je zaštita ovog lokaliteta i njegovo očuvanje za buduće generacije od iznimne važnosti.

Podsjećamo Vas da su na temelju članka 4. stavka 3. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (“Narodne novine” br.  66/99, 151/03, 157/03, 100/04, 87/09, 88/10, 61/11, 25/12, 136/12, 157/13) svi građani dužni skrbiti o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Općinski načelnik

      Ernest Svažić

Preuzmi obavijest u cjelosti

 

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće. Odabirom opcije PRIHVATI I ZATVORI slažete se s uporabom kolačića. Više o njihovoj uporabi saznajte u našoj Politici kolačića.