Search
Close this search box.

Službene stranice Općine Krapinske Toplice

Arheološki nalazi u Krapinskim Toplicama

Prapovijesno naselje

kod kapele sv. Marije Magdalene

artefakti01Tijekom stručnog arheološkog nadzora nad zemljanim radovima uređenja okoliša kapele sv. Marije Magdalene na brijegu Zašat iznad Krapinskih Toplica, pronađeni su fragmenti keramičkog posuđa, dio keramičkog utega ili podmetača za posuđe, dijelovi kućnog lijepa (maza) te kamena alatka-motika. Radove zajednički sufinanciraju Općina Krapinske Toplice i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Arheološki nalazi ukazuju na postojanje visinskog naselja, a preliminarno se datiraju u prapovijest, odnosno u razdoblje kasnog brončanog doba (1200.-800.g.pr.Kr). Naselje se nalazilo na vrhu brijega između kapele sv. Marije Magdalene i mauzoleja Jakoba Badla, osnivača lječilišta i pokretača zdravstvenog turizma u Krapinskim Toplicama, a naseljene su bile i južne te zapadne vršne padine koje su danas prekrivene vinogradima. Naselje je bilo dodatno zaštićeno zemljanom palisadom odnosno bedemom, koji okružuje lokalitet na južnoj i zapadnoj padini brijega. Osim izvrsnog strateškog položaja zbog dobrog vizualnog pregleda nad velikim dijelom Zagorja, ovo je uz Tuheljske (Sv. Križ) i Stubičke Toplice (Kamenjak), već treće prapovijesno naselje u Krapinsko-zagorskoj županiji, pronađeno u blizini termalnih izvora.

Arheološko nalazište bit će predloženo Konzervatorskom odjelu u Krapini za pokretanje postupka preventivne zaštite pri Ministarstvu kulture, kako bi se ostvarili preduvjeti za prijavljivanje projekata na natječaje za kulturnu baštinu u budućnosti. Voditelj stručnog arheološkog nadzora je Davor Špoljar, magistar arheologije iz Krapinskih Toplica, inače na doktorskom studiju na Sveučilištu u Ljubljani.

 

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće. Odabirom opcije PRIHVATI I ZATVORI slažete se s uporabom kolačića. Više o njihovoj uporabi saznajte u našoj Politici kolačića.